Mindful Movement is een sessie waar meditatie wordt gecombineerd met muziek en vrije beweging. Het is voor iedereen toegankelijk en zeer effectief als ontspanningsmethode. De positieve effecten op lichaam en geest van meditatie in beweging zijn onmiddellijk voelbaar. Deze worden tegenwoordig uitbundig onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Je kunt er gerust op zijn dat dit de meest natuurlijke en voor de hand liggende manier is voor mensen om zich beter te voelen.
Van nature
Zodra een baby begint te lopen, begint het ook te dansen. Van nature reageren we fysiek op muziek. Dat gaat vanzelf. Bewegen hoef je daarom ook niet te leren, dat hoef je alleen maar toe te staan. Bewegen is in een Mindful Movement sessie een doel op zich. Er is geen opdracht om er iets moois van te maken of om de docent na te doen. Er kan dan ook helemaal niets fout gaan. We geven de beweging helemaal terug aan het lichaam. Ieder zoekt zijn of haar mogelijkheden op. We zorgen ervoor dat het lichaam even ‘uitgelaten’ wordt om de eentonige dagelijkse bewegingen te compenseren. Je lichaam maakt endorfine en serotonine aan als je danst. Met gemak ontspan je en voel je je blij. Het is voor mensenwezens dé natuurlijke manier om te ontspannen en om fysiek en geestelijk gezond te blijven.
Aandachtsrichting
Tijdens een Mindful Movement sessie mag je je aandacht volledig naar binnen richten. Omdat er geen pasjes of houdingen worden ingezet, hoef je als deelnemer niet ‘op te letten’ buiten jezelf. Voor een groot deel kun je zelfs je ogen sluiten. De begeleiding en de muziek zijn uitnodigend en nooit dwingend. Omdat er geen prestatiekans is, hoeft je hoofd zich niet zo te bemoeien met wat er gebeurt. Dit maakt Mindful Movement een unieke kans om in beweging en in de muziek te ZIJN zonder dat er iets moet gebeuren. Een absolute pauze van presteren en naar buiten gerichte aandacht.
Lichaamsbewustzijn
Tijdens de sessie richten we ons op fysieke sensaties. Voor het hoofd lijkt dat in het begin altijd een saaie exercitie. Die wil snel, die wil naar buiten gericht blijven. Ons lichaam is onze concrete verankering in het hier en nu. Het kan nooit ergens anders zijn. Ons hoofd reist graag naar het verleden en de toekomst en het liefst in abstracties. De aandacht richten op fysieke sensaties is dé manier om te vertragen en aan te komen in het moment. Juist ons lichaam kan ons zo goed helpen om Mindfulness te beoefenen. In het lichaam betekent uit het hoofd.
Het belang van lichaamsbewustzijn wordt tegenwoordig onderschreven door de neurowetenschap. Eenvoudigweg het opmerken van wat je voelt aan fysieke sensaties, bevordert emotionele regulatie. Vriendschap sluiten met je lichaam en al haar sensaties kunnen tot grondige verandering leiden in zowel het denken als in de hersenen. Door je bewust te worden van je lichaam en wat je voelt, kun je een eerlijkere relatie ontwikkelen met jezelf. Bovendien kun je alleen goed voor jezelf zorgen als je je bewust bent van je lichaam. Met nieuwsgierigheid en aandacht voelen hoe het is van binnen, kan je leven veranderen.
Autonomie
Mindful Movement faciliteert een veilige ruimte waar je pauze mag nemen. Je wordt naar binnen begeleid, naar de intieme ruimte van je innerlijke wereld. Je mag daar voelen hoe het is, toestaan wat is, en volgen wat er wil. Zo snel of zo langzaam als het wil, jouw eigen beweging maken of stilstaan.
De ruimte mogen innemen zonder jezelf te begrenzen of te beoordelen werkt dieper door in de psyche. De ervaring van vrij bewegen stimuleert het gevoel van vrij leven. Daarnaast kan er tijdens of na een Mindful Movement sessie helderheid en inzicht komen. Dat is de beloning van het naar binnen gericht zijn, de pauze van presteren, het bewegen, de vertraging. Mindful Movement ondersteunt transformatie processen en kan je innerlijke authentieke autonome zelf vrijmaken.
Opbouw van een sessie
Afhankelijk van de groepsgrootte, de locatie en de tijd kan Mindful Movement 10 minuten duren of een dag.
Tijdens een gebruikelijke sessie van ongeveer 2 uur gebeurt er ongeveer het volgende:
+ We komen rustig aan door middel van een loopmeditatie, eenvoudige chi qong bewegingen of andere oefening op hele rustige muziek.
+ De muziek bouwt zich langzaam wat op en vanuit het voorgaande gaan we vrijwel vanzelf over op rustige vrije beweging.
+ Het tempo bouwt zich verder op, tussendoor vraag ik soms om je hele lichaam los te schudden of even stil te staan om te voelen hoe het is.
+ De muziek bereikt een climax, dit is het moment waar je je lichaam even mag ‘uitlaten’, we zijn warm, we gaan onszelf verrassen, we zoeken onze grenzen op.
+ Met een hoge hartslag en een warm lichaam schudden we ons lichaam los met percussie.
+ We vertragen het tempo en stretchen ons lichaam waar we voelen dat het nodig is. Ieder mag zijn/haar eigen lichaam volgen.
+ We gaan over op een zitmeditatie in stilte met meditatiebankjes, kleedjes en kussens.
+ De afsluiting mag liggend of zittend, in volledige overgave zakken we nog dieper met dromerige pianomuziek.
Kijk hier voor geplande sessies:
Kijk hier indien u interesse heeft om Mindful Movement voor uw bedrijf of team te organiseren:
Mindful Movement voor bedrijven
Marjolein Burgerhout
info@mindful-movement.nl
+31 (0) 6 52 62 82 55